مقاوم سازی سنگ نما با پیچ و رولپلاک و دیگر تکنیک های محافظت از سنگ نما
لزوم و نحوه مقاوم سازی سنگ نمای ساختمان
طراحی نمای ساختمانهای امروز اغلب معطوف به استفاده از سنگ های نما بصورت کامل یا بصورت بخشی از طراحی جامع نمای ساختمان عمومیت یافته است . تنوع رنگ و بافت سنگ نما بدلیل وجود معادن متعدد سنگ ، طراحان نمای ساختمان را یاری میکند تا ذوق و سلیقه خود را با ترکیب مصالح مختلف به ظهور برسانند.
اما دراین میان استانداردهای مربوط به روش نصب سنگ نما آنچنانکه باید رعایت نشده و فاصله روش های استاندارد نصب سنگ ، نظارت و آزمون آن با واقعیت های اجرایی فاصله زیادی دارد . مقاوم سازی سنگ نما و دیگر مصالح بکار رفته در نما بدلیل مخاطرات و صدمات احتمالی و مستقیم مورد تاکید کارشناسان سازه های شهری است. لذا این مهم بدلایل متعدد که عمدتا مربوط به ماهیت سنگ نما و روش های سنتی نصب سنگ نما می شود مغفول مانده است . منشا طبیعی سنگ نما ، سنگینی نسبی و عدم کنترل در تایید خواص و مقاومت های حد اقلی سنگ نما از جمله دلایل اصلی تمایز سنگ نسبت به دیگر مصالح قابل استفاده در نمای ساختمان می شود. ها گذشته ازین ها ، روش ها ی سلیقه ای اجراء و نصب سنگ نما در قطعات کوچک و بدون گیر کافی در نما موجب اختلالات فراوانی در وضعیت ایمنی نما ایجاد کرده است . برآورد حاصل از مشاهدات و آزمون های كارشناسی تاکید دارد که بیش از ۶۰% از نمای ها ی سنگی اجرا شده طی سه دهه اخیر در معرض ریزش موضعی قرار دارند بطوریکه تعداد قابل توجهی از انبوه ساختمانهای ساخته شده در کشور ،پس از گذشت چند سال از عمرشان به پیچ و رولپلاک کردن سنگ نما کردن نیاز پیدا میکنند. با این وجود در اغلب موارد گزارش وضعیت خطر بصورت مشاهده مستقیم ریزش بخشی از سنگ نما ، جدا شدن و فاصله گرفتن سنگ نما کاهش ، یا کاهش مقاومت و خرد شدن سنگ نما همراه است ، بطوریكه تنها حدود ۵% از مدیران ساختمان پیش از رسیدن به آستانه خطر به پیشگیری فکر میکنند.
مطالعه ریزش سنگ نما
طبیعی است که با تغییر فصل ها گرم و سرد شدن هوای محیط و تنوع بارش های فصلی را منتظر باشیم . در نتیجه همین پدیده های طبیعی نه تنها سنگ نما در معرض تنش های حرارتی محیط قرار میگیرد بلکه با یخ زدگی آب نهفته در منفذهای طبیعی سنگ و مصالح بکار رفته در نما ، شاهد ترکیدگی سنگ نما و جدا شدن آن از دیوار خواهیم بود . در چنین وضعیتی کاهش چسبندگی سنگ به جان نما و لغ شدن آن بقدری است که با کمترین ارتعاشات و فشارها ناشی از زمین لرزه و باد های نه چندان شدید ، سقوط سنگ نمای ساختمان انتاظار می رود . در بیشتر موارد پیش بینی وضعیت خطر عمدتا” بطور مشاهده مستقیم و تجربه سقوط و یا لقی سنگ ها همراه است بطوریكه تنها ۵% از آپارتمان نشین ها قبل از رسیدن به آستانه خطر به فكر پیشگیری میافتند.
بطور کلی عوامل اصلی ریزش سنگ نما را میتوان در چند مورد خلاصه نمود.
- نوع سنگ نما و میزان مرغوبیت آن
- میزان رگه های موجود در آن
- روش فرآوری سنگ نما
- اندازه سنگ و قطر آن.
- روش اجرای سنگ نما و معماری نما
- مصالح انتخاب شده و تکنیک های مقاوم سازی سنگ نما
- راهكار مناسب در جلوگیری از آسیب های جوی
- جنس و ساختار دیواری كه سنگ برروی آن نصب شده است
-
عدم اجرای صحیح و نظارت -
بازدید فنی و استکام بخشی -
استفاده از مصالح نامرغوب
نگهداری نما با ارزیابی و اعلام گزارش وضعیت به کارفرما
همكارن آموزش دیده و ماهر نما گلشن با ملاحظه قرار دادن تمامی این عوامل ، و بازدیدهای مستقیم ، روش های نگهداری و تثبیت سنگ نما را ارزیابی کرده و مستندات اولیه را تهیه میکنند . با انجام کارشناسی های مجدد روش های مختلف اجرایی بصورت تک نسخه ای و یا تلفیقی به کارفرما پیشنهاد خواهد شد . انتخاب و تزریق مواد نوین ساختمانی ، اجرای پیچ و رولپلاك با در نظر گرفتن تراكم و اندازه پیچ ها در كیفیت اجرا نقش اصلی را داراست . بهره مندی از ابزار و تجهیزات مناسب و كیفی و مهمتر از همه ، تکیه و اعتماد به نیروهای ماهر و كارآزموده ، ما را دلگرم به تضمین نتیجه نهایی خواهد نمود.
تحقیقات و تجربیات یک دهه فعالیت شرکت نماگلشن نشان داده است كه در بسیاری از پروژه های نگهداری نما ، بسنده کردن به پیچ و رولپلاک سنگ نما بدون توجه به ملاحظات گفته شده ، بخصوص ترفندهای اپراتوری ، نه تنها به تثبیت سنگ نما کمکی نمی کند بلكه با بوجود آوردن تنشهای اضافی به سنگ نما یا سازه پشتیبان موجب تخریب بیشتر نما و سنگ نما شده و احتمال وقوع مخاطرات ناشی از سقوط سنگ نما را افزایش میدهد.