مقوله نماشویی در ایران مانند بسیاری از موضوعات دیگر دچار افراط و تفریط در نگاه و تصمیم گیری شده است ….حکایت شب عید و توقف همه ی امورجاری به بهانه خانه تکانی ….و به فراموشی سپردن آنهایی که برای مان در این روزها اهمیت زیادی پیدا کرده بود… تا سال بعد . یعنی یازده ماه کثیفی شیشه ها ، نما و راه پله ها . داستان استفاده از لوکس ترین وسایل طراحی داخی و فخر فروشی به رقبا ، در حالیکه از سر و روی ساختمان کثیفی می بارد و دوباره ، دستپاچگی آراسته شدن نما پیش از فرارسیدن قریب الوقوع مهمان خارجی یا … شب عید.

بطور قطع تصمیم گیری های با حساب و کتاب یا همان استانداردسازی ، کمک موثری در برنامه ریزی های سازمانی ، تنظیم بودجه و استمرار نظم و انظباط سازمان خواهد نمود. در این مورد شهرداری کشورهای آنسوی دریاها ، قوانین و استاندار سازی هایی را طراحی کرده و آن را در مباحث مربوط به انظباط و زیبا سازی شهرپیاده میکنند. از آنجاییکه شاخص های تصمیم گیری و استاندارد سازی، متاثر از پارامترهای متعددی مانند عوامل اجتماعی ، درآمدی، اقلیمی و …قرار دارد و بررسی های خاص خود را می طلبد، ما هم سر به سر هلندی ها و دیگران نمیگذاریم و به اینجا بسنده می کنیم که “وجود تعاریف و دستورالعمل های واحد ( ونه لزوما” اجباری ) سرفصل مهمی در مباحث کلان زیباسازی شهری به شمار می آید.”
از نگاهی واقع بینانه تر به نظر می رسد که با مشکلات بیشمار کلان شهر تهران ، توقع رسیدگی و تهیه دستورالعمل های نماشویی از سوی مدیران شهری چندان مهم شمرده نمی شود ، لیکن حقیقت لزوم دستیابی به چنین الگویی را نیز نمیتوان انکار کرد.
در یک مدل ساده از روند کثیف شدن نمای ساختمان های تجاری ها ( برای مثال نماهایی از جنس کامپوزیت یا شیشه) در تهران نشان میدهد که در فاصله کوتاهی ، مثلا” حدود ۳ ماه، میزان تمیزی نما تا بیش از ۵۰% افت خواهد داشت . به عبارتی چنانچه بالاترین حد کثیفی نما را (مثلا” بعد از ۳ سال) با معیار ۱۰۰% کثیفی نشان بدهیم، میزان کثیفی نما بعد از سه ماه روی نمای شیشه یا کامپوزیت از مرز ۵۰% عبور می کند. به عبارتی دیگر نمای ساختمان ، بیش از ۵۰% تمیزی خود را پس از حد اکثر سه ماه از دست میدهد.
در تحقیقی توسط شرکت نماگلشن صورت گرفته ، میزان کثیفی نما با عبارت های توصیفی زیر برای ناظر بیرونی (شاهد) با مقادیر کمی مقیاس شده است.
بسیار تمیز | ۱۰۰% تمیز |
تمیز | ۸۰% تمیز |
نه چندان تمیز | ۶۰% تمیز |
کثیف | ۴۰% تمیز |
خیلی کثیف | ۲۰% تمیز |
افتضاح | ۰۵% تمیز |
نتایج بدست آمده در یک تحقیق میدانی بر روی نمای شیشه – کامپوزیت در مناطق مرکزی شهر تهران و با فرض شسشتوی نما در آغاز فصل بهار، نمودار تغییرات کثیفی را به صورت مفهومی در تصویر شماره ۱ بیان میکند.
تصویر شماره

۱
بطور ساده نتایج تحلیلی در این نمودار مبین آن است که در شستشو سالیانه نما ی ساختمانهای شیشه/ کامپوزیت در تهران بلحاظ ظاهری (از منظربینندگان یا شهروندان) دربیشتر اوقات (۹ ماه از سال) “کثیف” یا “نه چندان تمیز” توصیف میشود . به همین منوال در شستشوی های ۶ ماهه (دوبار نماشویی در سال)، وضعیت تمیزی نما اینگونه توصیف میشود ; حدود شش ماه از سال نمای تمیز یا بسیار تمیز را برای برج یا ساختمان تجاری خود فراهم کرده ایم . که به نسبت شستشوی سالانه ی نما موفقیت خوبی به شمرده می شود.
به همین ترتیب چنانچه عملیات نماشویی ساختمان را به ۴ بار در سال ، یعنی یک بار شستشوی نما به ازای هر تغییرفصل در دستور کار قرار دهیم ، حدود ۶ ماه از سال نمای بسیار تمیز، ۴ ماه نمای تمیز و ۲ ماه نمای نه چندان تمیز خواهیم داشت که برای ساختمان های تجاری نوعی الزام به حساب می آید.